Jak kamień węgielny

Stał się on częścią planety miliardy lat temu. Mimo tego, że od dziesięcioleci, jest to wróg numer jeden każdego ekologa, jest to najczęściej wybierane paliwo grzewcze w polskich domach: węgiel kamienny. Ale właściwie dlaczego stajemy naprzeciw naturze, i wybieramy stronę jej gnębiciela. Odpowiedź jest jedna: taki wybór jest często jedynym, na jaki może sobie pozwolić przeciętny człowiek.

Ciepło w czerni

Węgiel kamienny powstaje w wyniku obróbki biologicznej i chemicznej (np. temperatura, ciśnienie, procesy geochemiczne) materii organicznej (flory wodnej, lądowej oraz składników żywiczno- woskowych roślin). Już w II wieku p. n. e. w Chinach wykorzystywano go do ogrzewania domostw.

Do dzisiaj Chińczycy zużywają tyle węgla kamiennego, co pozostała część świata łącznie. W Europie odkryto jego właściwości dopiero w 43 r. n. e., a ze względu na jego dostępność zyskał wielu popleczników. Na terenie Polski występuje w trzech rejonach: w województwie śląskim (ok. 80% zasobów kraju), lubelskim (ok. 19% zasobów kraju) oraz dolnośląskim (ok. 1% zasobów kraju, jednak kopalnie w tym regionie nie są eksploatowane od 2000 roku).

Już od XIII wieku zdawano sobie sprawę ze szkodliwości spalania węgla, jednak nie zaprzestano jego wydobycia. Węgiel dzielony jest według kategorii: typu (energetyczne, koksowe, specjalne oraz antracytowe), sortymentu, czyli wielkości ziaren (kostka, groszek, miał, pył), oraz klasy, której podstawowym kryterium podlegającym ocenie jest jego wartość energetyczna wahająca się między 15 a 35 MJ/kg. Węgiel kamienny dostępny dla przeciętnego obywatela to między innymi tzw. węgiel chudy, gazowo- płomienny i płomienny. Węgle o większej zdolności spiekania (np. ortokoksowy) nie nadają się dla mniejszych systemów grzewczych.

Opał w worku

W sezonie grzewczym węgiel kamienny sprzedaż i cenę posiada bardzo wysoką, dlatego lepiej jest zaopatrywać się w opał wiosną i latem- wysuszony przez słońce węgiel lepiej się spala. Jednak coraz częściej od węgla sprzedawanego „luzem”, można dokonać zakupu węgla w workach. Węgiel kamienny workowany jest wygodniejszą formą, jeśli chodzi o jego przechowywanie i poziom zabrudzenia w kotłowni. Dodatkowo, dokonując zakupu węgla tego rodzaju, mamy pewność, że zapłaciliśmy za jego umówioną ilość (węgiel w worku powinien być suchy, a samo opakowanie nie powinno nosić żadnych śladów ingerencji ze strony osób trzecich).

Węgiel kamienny w workach sprzedawany jest w dwóch rodzajach: węgiel orzech (średni sortyment) oraz mniejszy groszek. Cena węgla uzależniona jest od miejsca sprzedaży, wielkości oraz wartości opałowej (zazwyczaj jest to 24 MJ/kg). Węgiel „orzechowy” (25- 55 mm) kosztuje około 800 zł/t, natomiast węgiel o gramaturze 50-100 mm, 850 zł/t. Węgiel groszek, to koszt ok 800 zł/t. Węgiel workowany pakowany jest w torby 10kg i 25 kg. Coraz większą popularnością cieszy się węgiel ekogroszek workowany o wartości opałowej 22-27 MJ/kg. Mimo zbliżonej wartości, posiada niższą zawartość siarki niż przeciętny węgiel, przez co emituje mniejszą ilość spalin. Jego udział w zanieczyszczeniu środowiska jest nieco niższy. Dłuższą żywotność zyskuje także system grzewczy. Ze względu na jego „przyjaźniejszy” stosunek względem atmosfery i kotła, wzrasta jego cena. Sprzedaż ekogroszku o uziarnieniu 8-25 mm, to koszt prawie 900 zł/t.

Podsumowanie

Decydując się na rodzaj węgla należy mieć na uwadze rodzaj naszego pieca, wielkość ogrzewanych powierzchni oraz nasze oczekiwania względem temperatury pomieszczeń. Z reguły, węgle te znajdują swoje przeznaczenie w ogrzewaniu przy pomocy pieca retortowego (posiadających system podajnikowy). Wybierając odpowiedni dla siebie, zwracajmy szczególną uwagę na jego wartość opałową.

Dodaj komentarz